Staré objekty si zaslouží nové rozvody vody!

Autor příspěvku Administrator (admin) na 05.10.2013
Články a návody – voda – topení – plyn >>

Ještě v dnešní době se na našem území najdou objekty, které mají velmi staré rozvody vody. Jedná se o staré, železné trubky, ve kterých je rozváděna voda. Tyto staré trubky mohou přinášet mnohá úskalí pro uživatele. Pokud se tyto rozvody nachází i ve vaší domácnosti, neměli byste s jejich výměnou otálet. Můžete se vyhnout mnoha problémům.

Jaké jsou problémy se starými rozvody?

1. koroze zvenčí

Koroze je pro každý produkt ze železa největším nepřítelem. Kovové vodovodní trubky nevyjímaje. Když trubky začnou korodovat z vnější strany, je to známka stárnutí. Materiál ochabuje, začíná se odlupovat a pouhým natíráním už ho nespravíte. Trubky jsou hrbolaté a začínají se odlupovat čím dál častěji. S korozí je také spojená menší odolnost trubek.

2. koroze uvnitř trubky

Koroze uvnitř trubky sice nepřináší žádné estetické vady na trubce, ale spíše hygienické. Pokud trubka začne korodovat zevnitř, voda již nemusí být zdravotně nezávadná. Ztrácí svou křišťálovost a také může ucpávat vodovodní baterie. Pokud je ucpána konstrukce baterie, je její oprava finančně nákladná a mnohdy se může vyrovnat ceně, za kterou koupíte baterii novou.

3. poškození nárazem

Materiál ztrácí časem také své původní vlastnosti v odolnosti. Ocelový plášť trubek stále slábne, díky korozi se jeho hrany ztenčují a je celkově méně odolný. Zde hrozí velká rizika i při menších stavebních zásazích. Pokud u starších domů přesně nevíte, kudy vedou rozvody, a v místě potřebujete do zdi vrtat, může se stát, že starou trubku poškodíte. Pak vás její výměna již nemine.

4. poškození stářím

Staré rozvody vody v železných trubkách jsou také často přirovnávány k časovaným bombám. Na rozdíl od bomb ale nikdy nevíte, kdy a kde dojde k explozi. Vodovodní trubky jsou samozřejmě neustále pod určitým tlakem, který není malý. Staré trubky tomuto tlaku nemohou odolávat věčně a je jisté, že časem mu povolí, trubka praskne a voda se z ní bude valit ven. To bude znamenat nejen práce na opravách rozvodů a realizaci nových rozvodů, ale často také vysoušení podlah a zdiva. Nehledě na účty za vodu, která stihne vytéct. V případě, že si prasklé trubky všimnete okamžitě, škody příliš velké nebudou. Pokud ale praskne trubka, když budete například v práci, škody mohou být i několik desítek tisíc. Nehledě na škody v místnostech pod havárií.

Nečekejte na explozi a vyměňte včas železo za plast

Nejčastějším řešením nových rozvodů vody v objektech jsou v dnešní době rozvody v plastových trubkách. Trubky z moderního plastového materiálu jsou pro vodu zdravotně nezávadné, nekorodují a nepodléhají stáří tak rychle, jako staré železné trubky. Při jejich realizaci navíc instalatéři nepracují s ohněm. S plastem lze manipulovat i v malých prostorách. Nové rozvody mohou být taženy v místě vybourání starých, takže vám nepřibývají žádné starosti navíc. Naopak budete mít jistotu, že s novými rozvody nehrozí téměř žádné velké nebezpečí.

Poslední změna: 05.10.2013 na 07:14:36

Zpět

print